Suomi
Venäjä
Motelli Käkisalmessa
Soita numeron: (050) 511-52-63

Lyhyesti Priozerskista

Priozersk on Leningradin alueella sijaitseva piirikeskus. Kaupunki sijaitsee 145 km matkan päässä Pietarista. Priozersk sijaitsee Laatokkaan laskevan Vuoksi-joen suistossa.

Priozerskilla on rikas ja muinainen historia. Ensi kertaa Korela-nimisesta linnasta mainitaan vuoden 1143 kronikissa. Vuodesta 1323 linnaa omisti Suur Novgorod. Vuodesta 1479 Korela-asutus kuului Moskovan suurruhtinaskuntaan. Ollessaan Venäjän pohjoispuolen eturivissä kaupunki oli usein ruotsalaisien hyökkäyksien kohteena. Vuosina 1581 - 1595 ja 1611 – 1710 se oli Ruotsin vallan alla ja sen nimeksi tuli Keksholm, joka ruotsin kielestä käännettynä tarkoittaa "käen saari".

Syyskuussa 1710 Pohjan sodan sotatoimien tuloksena Pietari I:sen sotajoukot valloittivat kaupungin ja palauttivat Venäjälle, mutta kuitenkin kaupunki säilytti ruotsinkielisen nimensä.

Keksholmin linnaa vahvistettiin jatkuvasti, vuosina 1773, 1791, 1795 sitä tarkastamassa kävi itse A.V.Suvorov, ja vuonna 1798 – M.I. Kutuzov. Linnan rakennuksia oli usein käytetty poliittisien vankien vankilana. Vuonna 1762 täällä oli pidetty Venäjän valtaistuimen tavoittelijaa 22-vuotiasta Ivan Antonovitsia (keisarinna Anna Ioanovnan serkun lapsenlapsi), vuosina 1775 - 1826 täällä oli Emeljan Pugatsevin perhe, vuosina 1826 - 1827 joulukuun kapinan osallistujia, siinä luvussa Barjatinskij ja Kyhelbekker.

Vuodesta 1811 kaupunki kuului Suomen Suurruhtunaskuntaan. Vuonna 1918, sen jälkeen kun Suomi sai itsenäisyyden, kaupungin nimeksi tuli Käkisalmi. Vuonna 1940 talvisodan tuloksena Punainen Armeija valloitti kaupungin ja kaupungille oli palautettu nimi "Keksholm". Vuosina 1941 - 1944 kaupunki taas kuului Suomelle ja sille palautettiin nimi "Käkisalmi". Vuonna 1944 Moskovan rauhan jälkeen kaupunki siirtyi Neuvostoliitolle toisen kerran, ja vuonna 1948 kaupunki sai nykyisen nimensä – Priozersk.

 

Ortodoksinen kirkko
Kirch

Priozersk tarkoittaa järven lähellä, ja se on todellakin näin: kaupungin ympärillä on järvejä. Kaupungin länsipuolella on Vuoksi, pohjoispuolella - Pärnänlampi, eteläpuolella on Ostamo, itäpuolella on levinnyt Euroopan suurin makean veden vesistö – Laatokan järvi.

Priozerskin ympäristö on ihana paikka. Järvissä ja joeissa on runsaasti lohta, kuhaa, kirjolohta, siikaa ja kuorta. Metsät ovat täynnä puhdasta ja raitista ilmaa, sieltä löytyy sieniä, tatteja ja marjoja, paljon eläimiä ja lintuja. Karjalan kannas on paras paikka niille, jotka harrastavat retkeilyä.

Priozersk on mielenkiintoinen paikka hyvin säilyneiden arkkitehtonisien muistomerkkien kannalta, ne muistuttavat kaupungin menneestä ajasta. Vuosittain Priozerskissa ja sen ympäristössä käy tuhansia suomalaisia turisteja. Täällä pidetään suomalaisien seurojen juhlia, jotka ovat kovassa suosiossa.

 

Sähköpostiosoite: suomi@priozersk-motel.net